HJÄRNAN & TRÄNING

Av: John Droguett

Träning är bra för hjärnan på många olika sätt och hjärnan gynnas därför av motion. Fördelarna med träning för hjärnan är många och här beskrivs flera av fördelarna med träning för att ta hand om hjärnan. Det betyder att träning ger energi till hjärncellerna. Nervcellerna behöver syre och energi och det får dem via blodet och träning bidrar till att blodet bättre pumpas upp till hjärnan.

Hippocampus är den viktigaste strukturen vi har för inlärning och minneslagring. När vi tränar stärks hippocampus och man får bl.a. lättare att lära sig nya saker. När man tränar ordentligt och regelbundet under en längre tid har det t.o.m. visat sig att hippocampus växer och dess hjärnceller blir starkare. Man får dessutom en bättre förmåga att samla nervcellernas aktivitet i den främre delen av hjärnan, frontalloben, den del som bl.a. svarar fokusering, planering och impulskontroll.

Förutom detta leder träning till att människan lättare kommer till ro, sover bättre, får ökad uthållighet samt ökad koncentrationsförmåga.

 

Scroll to Top