3D. REALIA & KULTUR

SPANIEN

Spaniens huvudstad är Madrid och ligger i centrala Spanien på fastlandet. Landets yta är på 504 031 km², vilket gör det till det näst största landet i Västeuropa och i EU. Spanien tillhör både Europa och Europeiska unionen, EU. Spanien ligger i södra Europa på Iberiska halvön. Fastlandet gränsar till Medelhavet, Gibraltar, Frankrike, Andorra, Biscayabukten, Atlanten och Portugal. Balearerna i Medelhavet, Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas kust och två städer i Nordafrika, Ceuta och Melilla, tillhör också Spanien.  

Spanien blev, under 1500-talet och 1600-talet,  ett globalt imperium och av den anledningen är det idag cirka 500 miljoner människor runtom i världen som har spanska som sitt modersmål, vilket gör det till världens näst mest talade modersmål.

Spanskan är Spaniens största och officiella språk som talas av spanjorer. Det finns dessutom fyra andra officiella och regionala språk. Ett av dessa språk är katalanska som talas i Katalonien, där Barcelona ligger, samt på Mallorca och i Valencia. Galiciska talas i Galicien och baskiska i Baskien. Det fjärde officiella språket är aranesiska, ett språk som talas i Valle de Arán i Katalonien. Dessa fyra officiella språk, förutom spanska, talas mellan familjemedlemmar, släktingar och också ibland på skolor och arbeten i de respektive regionerna.

Scroll to Top