◀︎ HEM

1B:3. BESTÄMD ARTIKEL I PLURAL PÅ SPANSKA

LAS OCH LOS

Spanska språket har två olika bestämda artiklar i plural: las och losLos används i maskulinum och neutrum i plural, d.v.s. när el och lo används i pluralform. Las används i femininum i plural, d.v.s. när la används i singularform.

De två bestämda artiklarna i plural kan jämföras med engelskans bestämda artikel: the. På svenska säger man t.ex. hundarna i bestämd form plural och på engelska säger man the dogs. Det betyder att på svenska sätter man den bestämda formen i slutet av substantivet i plural (även i singular), medan på engelska sätter man the framför substantivet. På spanska sätter man de bestämda artiklarna i plural, las och los, framför själva substantivet, d.v.s. på samma sätt som man gör i engelskan.

LAS

Artikeln la i singular blir i plural las. T.ex. blir la pronunciación (uttalet) i singular las pronunciaciones (uttalen) i plural.

LOS

Artiklarna el och lo i singular blir i plural los. T.ex. blir el texto (texten) i plural los textos (texterna) och lo bueno (det bra) blir i plural los buenos (de bra; dem bra).

Upphovsrättsskyddat material. ©JDEMIA.com


◀︎ HEM

Scroll to Top